TAVLA
ixitixi

 Oyun Adı: TAVLA

Süresi: 1 Saat

Müsabakanın Yapıldığı Yer: Kapalı Alan

Oyun Türü: Masa Oyunu

Katılımcı Sayısı

֍ İki kişi ile herkes tek oynanmaktadır.

Genel Kurallar

  • Oyunda hile olmaması için müsabaka oyuncuları başvuran katılımcılar arasından kurumumuz tarafından kura yöntemi ile seçilmektedir. Aynı müsabaka içerisinde birbirini tanıyan kişiler olmaması ve oyunun seyrini değiştirmemeleri (katılımcıların birbirine yardım etme imkanını ortadan kaldırmak) için gerekli tüm önlemler alınmaktadır.
  • Tavla, üzerinde rakamlar bulunan 30 pul, 2 zar, 2 içi görünmeyen tahta zar atma kutusuna ve iki kişiyle oynanan bir kapalı alan masa oyunudur. Yeterli sayıda oyuncu bulunamadığı durumlarda müsabaka oynanmaz. Belirlenen müsabaka tarihi ileri bir tarihe ertelenir.
  • Müsabakada masa hakemi, gözlemci hakemler, oyun kurulu tavla masası çevresinde ve bilgisayar başında müsabakayı başından sonuna kadar oyunu izlemekte ve gerekli hallerde katılımcılara yazılı olarak (e-posta vb.) rapor ve bildirimlerini sunmaktadır.
  • Oyuncuların müsabaka sırasında genel ihtiyaçları olması durumunda müsabakaya ara verilir. Bu verilen ara müsabaka zamanına ilave edilir.
  • Oyuncular müsabaka sırasında sadece kurumumuz tarafından verilen suyu içebilirler. İstisna olarak sadece katılımcı oyuncuya kahve ikram ederse onu içebilir (Katılımcılar yönlendirdikleri oyuncuların içtikleri kahvenin kupa bardağını Sanal Marketten kiralayabilir veya satın alabilirler. Kiraladıkları ve diğer katılımcılar tarafından kiralaması veya satın alması yapılmamış objeleri Sanal Market üzerinden görebilirler. “UYGUN” ibaresini gördükleri her Kupanın kiralamasını ve satın almasını yapabilirler. Kiralamalar 1 müsabaka için geçerli olup her müsabakada kupa bardağını değiştirebilir. Satın almaları durumunda satın alma tarihinden itibaren katılımcının oyuna katıldığı her müsabakada yönlendirdiği oyuncu daimi şekilde satın alınan o kupa bardağı kullanacaktır (Katılımcı yeni bir kupa bardağı satın alıp kupa bardağının değiştirilmesi istediği ana kadar) Bu konu ile ilgili detayları Sanal Market linkine tıklayarak öğrenebilirsiniz. Katılımcı kupa bardağını satın almış olsa bile müsabaka sırasında oyuncuya kahve ikram etmez ise satın aldığı kupa bardağı masada yer almaz. Bu durumda oyuncu kurumumuza ait kupa bardağını kullanır. Katılımcı ikram etse de kurumumuz tarafından verilse de kupa bardaklarının oyun masası üzerinde durma süresi 15 dakikadır. Belirlenen bu süre sonunda kupa bardakları Masa Hakemi tarafından oyun masasından kaldırılır. Kurumumuz gerek görür ise her oyuncuya sadece 1 kahve ikram eder, katılımcı için ikram etme limiti yoktur. Bunlar haricinde oyuncuların müsabaka sırasında yeme ve içmeleri kesinlikle yasaktır.
  • Katılımcılar müsabaka sırasında yönlendirdikleri oyuncuların katıldığı müsabaka sırasında oyun masası üzerinde kendini ifade eden, beğendiği ve bütçesine uygun bir objenin yer almasını isterse Sanal Marketten kiralayabilir veya satın alabilirler. Kiraladıkları ve diğer katılımcılar tarafından kiralaması veya satın alması yapılmamış objeleri Sanal Market üzerinden görebilirler. “UYGUN” ibaresini gördükleri her objenin kiralamasını ve satın almasını yapabilirler. Katılımcılar kiralama yaptıkları objeler 1 müsabaka için geçerli olup her müsabakada objeyi değiştirebilir.

Satın almaları durumunda satın alma tarihinden itibaren katılımcının oyuna katıldığı her müsabakada yönlendirdiği oyuncu daimi şekilde satın alınan o objeyi kullanacaktır (Katılımcı yeni bir obje satın alıp müsabakada kullandığı objenin değiştirilmesi istediği ana kadar). Aynı objeden 2 adet bulunmamaktadır. Objeler her yıl değiştirilecek ve katılımcın satın aldığı obje kendisine ait olup kurumumuz 1 yıl (365 gün) sonra kendisine kargo ile teslim edilecektir (Kurumumuz tarafından adres onayı alındıktan sonra). Hiçbir katılımcı kendi abonelik yılı tamamlanması sonrasında (365 gün sonunda) aynı objeyi kullanamaz. Sadece katılımcı tarafından yazılı (e-posta ile) istek gelmesi durumunda kurumumuz tarafından karar verilecek olup verilen bu karara katılımcının itiraz etme ve değiştirilmesine yönelik bir talebi bulunamaz. Bu konu ile ilgili detayları Sanal Market linkine tıklayarak öğrenebilirsiniz. Bunlar haricinde oyuncuların müsabaka sırasında yeme ve içmeleri kesinlikle yasaktır.

  • Müsabaka sırasında katılımcının yönlendirdiği oyuncuya ikram ettiği kahve oyun masası üzerinde sağ tarafta, satın aldığı veya kiraladığı obje sol tarafta oyun akışını ve diğer oyuncuları rahatsız etmemesi amacıyla işaretli bölgelere yerleştirilecektir.
  • Müsabaka başından bitimine kadar oyuncular kurumumuz tarafından verilen kıyafetleri (maske, eldiven vb.) kullanmak zorundadır. Kişisel hiçbir ekipman müsabaka sırasında kullanılmayacaktır.
  • Oyuncular müsabaka sırasında sadece tavlaya ve pullara bakacaktır. Diğer oyuncu ile temas halinde bulunmaları ve onlara bakmaları (katılımcıdan talimat gelse bile) kesinlikle yasaktır. Kural ihlali yapılması durumunda oyuncu yedek oyuncu ile değiştirilir.

TANIMLAR

Katılımcı: Kurumumuz çalışanı (Oyuncu)’nı kamerası üzerinde izleyerek sesli komutlarla yönlendiren kişi,

Oyuncu: Katılımcı tarafından yönlendirilen kurumumuz çalışanı,

Yedek Oyuncu: Müsabaka içerisinde rahatsızlanan ve/veya önemli bir durum (ailevi vb.) sebebiyle oyundan çıkmak zorunda kalan, kurallara uymayan, katılımcıdan talimat gelmeden hareket eden oyuncu olması durumunda bahsi geçen oyuncunun müsabakadan çıkartılması ve çıkan oyuncunun yerine girecek kurumumuz çalışanı (yedek oyuncu özel sebeplerden dolayı oyundan çıkan oyuncunun yerine girdiği için katılımcının yedek oyuncuyu seçme hakkı bulunmamaktadır. Müsabaka sırasında kurumumuzda hazır bulunan oyuncular arasından oyun kurulu tarafından ataması yapılır. Oyun kurulu ataması yapılan oyuncunun kodunu (Örneğin: Oyuncu 120) katılımcıya bildirir. Oyun kurulu tarafından ataması yapılan oyuncuya katılımcının itiraz etme hakkı ve değiştirilmesine yönelik bir talebi bulunamaz. Yedek oyuncu değişimi esnasında masa hakemi ve/veya oyun kurulu tarafından müsabakaya ara verilir, katılımcılara ait işitsel ve görsel bağlantılar kesilir. Bu verilen ara müsabaka zamanına ilave edilir.

BOT Oyuncu: Müsabakadan ayrılan/oyundan çıkartılan/diskalifiye edilen katılımcı olması durumunda müsabakanın devam etmesi amacıyla ayrılan/oyundan çıkartılan/diskalifiye edilen katılımcının yönlendirdiği oyuncu sanki oyunu kendisi oynuyormuş gibi davranarak katılımcının kendisini yönlendirmesini beklemeden oyuna devam etmesi. BOT oyuncunun tüm işitsel ve görsel bağlantıları sökülür ve normal oyun şeklinde oyuna devam eder. Böylece masa dışından kendisine bilgi akışı kesilmiş olur.

Masa Hakemi: Müsabaka başından sonuna kadar müsabakayı, masayı ve oyuncuları izleyen anlık müdahale yetkisi olan müdahale yetkisi dışındaki konularda oyun kuruluna danışan müsabakayı başlatan ve bitirme yetkisi olan kişi,

Oyun Kurulu: Masa hakeminin (müsabaka öncesi, müsabaka yapılırken ve müsabaka sonrası) yetkisi dışındaki konularda oyunu izleyen ve yöneten kişilerden oluşur. Müsabakadaki en üst mercidir. Verilen kararların Masa Hakemi ile ortak olmaması durumunda Oyun Kurulunun kararı uygulanır.

Rakip: Katılımcının yönlendirdiği oyuncunun karşısında oyun oynadığı diğer katılımcının yönlendirdiği oyuncu.

Pul: Her katılımcıda 15 adet bulunmaktadır. İki katılımcının pul renkleri de farklı renklerden (Örneğin; Beyaz veya Siyah) oluşmaktadır. Kurumumuz tarafından oynanan müsabakalarda kullanılan pulların iki tarafı da katılımcının yönlendirdiği oyuncuya hangi pulu oynatacağını rahat bir şekilde ifade edebilmesi amacıyla 1’den 15’e kadar rakamlar ile belirlenmiştir.

Tavla Tahtası:

Tavla tahtası, hane adı verilen 24 dar üçgenden (Üçgenler, tavla tahtalarında 1 – 24 arasında numaralandırılır. 24’üncü hane oyuncudan en uzak noktadır ve 1’inci hane oyuncunun ev tahtasında en sağdaki üçgendir. Oyuncular, pullarını rakibe ait ev tahtasından kendilerine ait ev tahtasına doğru hareket ettirirler. Bu nedenle bir oyuncunun 1’inci hanesi diğer oyuncunun 24’üncü hanesi, bir oyuncunun 2’inci hanesi diğer oyuncunun 23’üncü hanesidir ve bu şekilde devam eder.

Üçgenlerin renkleri sıra ile değişir ve üçgenler her birinde altı üçgen bulunan dört çeyreğe ayrılmıştır.

Dört tür çeyrek vardır;

  1. Oyuncunun Ev Tahtası: Katılımcının sağ tarafında bulunan çeyrek bölge,
  2. Oyuncunun Dış Tahtası: Katılımcının sol tarafında bulunan çeyrek bölge,
  3. Rakibin Ev Tahtası: Katılımcının rakibinin sağ tarafında bulunan çeyrek bölge,
  4. Rakibin Dış Tahtası: Katılımcının rakibinin sol tarafında bulunan çeyrek bölge,

Tahtanın ortasındaki bu dört çeyreğin kesişim noktası, çubuk adı verilen bir sırt ile ayrılmıştır.

  • Oyuncular, tahtanın karşı taraflarına birbirlerine bakacak şekilde otururlar. Her oyuncunun ev tahtası, oyuncuya en yakın sağ çeyrektir. Ev tahtaları ve sol çeyrekte bulunan dış tahtalar birbirinin karşısındadır.

Pul Toplama Alanı: Pulların tavla tahtası üzerinde sağ taraftaki çeyrek bölgede (Oyuncunun Ev Tahtası) toplanır.

Hane: 12 tanesi bir katılımcının yönlendirdiği oyuncu önünde 12 tanesi diğer katılımcının yönlendirdiği oyuncu önünde olan dar üçgenlere verilen ad. Pullar bu haneler üzerinde hareket ederler.

Zar: Küp şeklinde her bir yüzünde 1 ile 6 arası (1, 2, 3, 4, 5 ve 6) rakamlardan birini temsil eden sayıda nokta bulunan, rastgele sayı üretmeye yarayan kemik, fildişi ve plastik maddeden üretilen müsabakanın başında ve müsabaka esnasında kullanılan araç.

Zar Atma Kutusu: Her oyuncuda birer adet bulunan, içi görünmeyen tahtadan imal edilmiş ve zarın içine yerleştirilerek 3 kere sallanarak atılan kutu.

Kronometre: Masa Hakemi ve Oyun Kurulu tarafından müsabaka sırasında kullanılan katılımcıların yönlendirdikleri oyuncuların oyun sürelerini hassas bir şekilde ölçmeye yarayan sayaç.

Bekleme Süresi: Her katılımcı oyunu diğer katılımcıların da hakkını yememek için seri oynamak zorundadır. Katılımcıların el içerisinde maksimum bekleme süresi 15 saniye ile sınırlandırılmıştır.

SMS (Short Message Service): Kısa Mesaj Hizmeti), cep telefonu aracılığı ile 160 karaktere kadar yazılan mesajın bir cep telefonundan diğer bir cep telefonuna yollamalarına olanak tanıyan mesajlaşma uygulaması.

Kapı: Bir katılımcının yönlendirdiği oyuncuya ait en az iki pulun üst üste gelmesiyle oluşan durumdur. İki ya da daha fazla pul üst üste geldiğinde kırılamaz. Eğer herhangi bir pul tek başına hane üzerinde kalırsa kırılabilir.

Çift atma: İki zar da aynı geldiğinde buna “Çift Atma” denir (Örneğin; 1 – 1, 3 – 3, 6 – 6 ve benzeri). Çift atan katılımcının yönlendirdiği oyuncu fazladan iki hareket daha yapar. Örneğin; 4 – 2 atan oyuncu, bir pulunu 4, bir pulunu da 2 ilerletir. 3 – 3 Attığında ise dört pulunu 3 kare ilerletir.

Düz (Normal Bitme): Katılımcının yönlendirdiği oyunculardan birisinin pullarını toplama bölgesine getirerek diğer katılımcının yönlendirdiği oyuncudan önce tüm pulları toplayıp oyunu kazanması. Normal bitim kararını Masa Hakemi onaylar.

Mars: Katılımcının yönlendirdiği oyunculardan birisi pullarını henüz toplama bölgesine getiremeden diğer katılımcının yönlendirdiği oyuncunun tüm pulları toplayıp oyunu kazanırsa bu duruma “Mars” denir. Mars bitim kararını Masa Hakemi onaylar.

Katmerli Mars: Katılımcının yönlendirdiği oyunculardan birisi pullarını henüz toplama bölgesine getiremeden ve en az bir pulunun çubukta veya pulları toplayan katılımcının yönlendirdiği oyuncuya ait bitiş bölümünde kalması ve pullarını toplayan katılımcının yönlendirdiği oyuncunun tüm pulları toplamasına “Katmerli Mars” denir. Katmerli Mars bitim kararını Masa Hakemi onaylar.

Gele: Katılımcının yönlendirdiği oyuncunun kırık pulunu oyuna sokmak için attığı zar diğer katılımcının yönlendirdiği rakip oyuncunun kapattığı bölgeye denk gelmesi ve kırık pulunu oyuna sokamaması durumunda oyuncunun beklemeye geçmesi ve oyun sırasının rakip oyuncuya geçmesi durumuna verilen ad.

Tek Kapıya Gele Atmak: Oyun başında kırılan bir pulunuz var ise ve zar atmanız durumunda tek kapı olan 6 kapısında 6 – 6 atarak girememeniz durumuna verilen ad.

Vur Kaç: Örneğin 3 – 2 attınız. Tavla üzerinde 3’üncü hanede diğer katılımcının yönlendirdiği oyuncunun bir tane pulu var ve 1’inci hanede de sizin bir pulunuz var. Önce 3’üncü hanedeki diğer katılımcının yönlendirdiği oyuncunun pulunu vurabilir sonra iki hane daha ileri giderek kendi birinci hanenizdeki pulunuzun üzerine kapı alabilirsiniz. Bu hamleye “Vur Kaç Taktiği” denir.

Pulu Yemek: Eğer tek bir pulunuz olursa diğer katılımcının yönlendirdiği oyuncu kendi pulunu sizin pulunuzun üzerine koyarak sizin pulunuzu kırması.

Zar Atışı: 2 zarın müsabaka öncesi katılımcıların yönlendirdiği oyunculara verilen içi görünmeyen tahta zar atma kutusuna koyularak en az 3 kere sallanarak zar atan oyuncunun kendisine ait tavla bölgesine (her oyuncu oturma durumunun sağ tarafında kalan tavla bölgesi kendisinin tavla bölgesi olarak belirlenmiştir) bırakılması.

Açık Hane: Tahta üzerindeki iki veya daha fazla rakip pul tarafından işgal edilmeyen herhangi bir hanedir.

Çubuk: Oyun içinde kırılan pulların bekleme bölgesi (Tavla açıldığı zaman orta kısımda bulunan yükselti bölgesi).

Tavla Zar İsimleri

1: Yek 

2: Dü 

3: Se

4: Cihar

5: Penc

6: Şeş

Tavladaki zar isimlerinin sayı karşılıkları da şöyle sıralanmaktadır:

1 – 1: Hep Yek

2 – 1:  Yeki Dü

2 – 2: Dubara

3 – 1: Se Yek

3 – 2: Sebai Dü

3 – 3: Dü Se

4 – 1: Cihari Yek

4 – 2: Cihari Dü

4 – 3: Ciharü Se

4 – 4: Dört Cihar

5 – 1: Penci Yek

5 – 2: Penci Dü

5 – 3: Pencü Se

5 – 4: Ciharü Penc

5 – 5: Dü Beş

6 – 1: Şeşi Yek

6 – 2: Şeşi Dü

6 – 3: Şeşü Se

6 – 4: Şeş Cihar

6 – 5: Şeş Beş

6 – 6: Dü Şeş

GENEL MÜSABAKA EKİPMANLARI

Tavla Masası: 1 adet

Tavla: 1 adet

Tavla Pulu: 30 adet

Zar: 2 adet

Zar Atma Kutusu: 1 adet (İçi görünmeyen tahtadan imal edilmiş)

Kronometre: 2 Adet (1 tanesi Masa Hakemi 1 tanesi Oyun Kurulu tarafından kullanılmaktadır)

Maske: 2 adet (Masa hakemi ve yedek oyuncu hariç)

Eldiven: Beyaz renkli 2 adet (Masa hakemi ve yedek oyuncu hariç)

Oyun Kuralları

֍ Müsabaka 2 katılımcı kaydı (Belirlenen tarih ve saatte düzenlenecek müsabakaya kayıtlarını ve ödemelerini yapmış olmaları gerekmektedir) olmadan planlaması yapılmaz ve başlamaz. Müsabakaya kaydını yaptırmasına rağmen müsabaka başlangıcında (belirlenen tarih ve saatte) 1 katılımcının hazır olmaması durumunda (15 saniyeyi geçen bekleme süresinde) masa hakemi konuyu Oyun Kurulana bildirir. Oyun Kurulu ve/veya kurumumuz çalışanları tarafından bahsi geçen Katılımcıya tarafımıza verdiği iletişim telefonları üzerinden SMS gönderilecek ve durum hakkında bilgi istenecektir. Bahsi geçen katılımcı oyuna geri dönerse (toplam bekleme süresi 45 saniye içerisinde) müsabaka kaldığı yerden devam edilir. Bahsi geçen katılımcının herhangi bir işinin çıktığı, katılımcıya ulaşılamaması, internetlerinde kopukluk olması veya herhangi bir sebepten dolayı oyuna tekrardan devam etmemesi durumunda toplam 3 bekleme süresi (her bekleme süresi sonrasında bahsi geçen katılımcıya 1 SMS gönderilmekte olup SMS cevap vermesi veya oyuna devam etmesi beklenmektedir) sonrasında bahsi geçen katılımcının müsabakaya devam edemeyeceği konusunda Oyun Kurulu tarafından Masa Hakemine bilgi verilir ve müsabakaya giriş yapmayan/yapamayan katılımcı oyundan çıkartılır. Müsabaka başlamadan çıkartılan Katılımcının genel puanlamasında düşme yapılmaz. Oyun kurulu son kontrolleri yapar ve müsabakanın başlaması amacıyla hazır olan Katılımcıya ve yönlendireceği oyuncunun irtibata geçeceği işitsel ve görsel yayın kanallarını açarak oyunun süresini başlatılır. Müsabakadan çıkartılan Katılımcının yönlendirdiği oyuncu müsabakada BOT oyuncu olarak müsabakaya devam eder. Tek fark oyuncu sanki oyunu kendisi oynuyormuş gibi davranarak Katılımcıdan kendisini yönlendirmesini beklemeden oyuna devam eder. BOT oyuncunun tüm işitsel ve görsel bağlantıları sökülür ve normal oyun şeklinde oyuna devam eder. Böylece masa dışından kendisine bilgi akışı kesilmiş olur. BOT oyuncunun kazanması durumunda kaybeden katılımcıdan puan düşer. Düşen puanlamalar sonrasında müsabakayı BOT oyuncu kazanır ise katılımcı müsabakanın kaybedeni olarak kabul edilir. Kazanan BOT oyuncuya herhangi bir puanlama veya ödül verilmez. Müsabakayı kurumumuz kazanmış olarak kabul edilir. Bu karara katılımcıların itiraz etme ve değiştirilmesine yönelik bir talebi bulunamaz. Oyun Kurulu tarafından kurumumuza ait teknik sebeplerin (veri kaybı, sistem yetersizliği, yayın akışındaki kopukluk vb.) olup olmadığının araştırılması için teknik hizmetler bölümüne bilgi verilir ve konu hakkında rapor yazılması için yazılı (e-posta) istek yapılır. Buradan gelecek rapora istinaden karar verilir. Gerek görülür ise oyuna giriş yapmayan/yapamayan Katılımcıya yazılı olarak bilgi akışı sağlanır. Eğer kurumumuza ait teknik sebeplerden dolayı müsabaka da bir aksaklık yaşanmışsa (veri kaybı, sistem yetersizliği, yayın akışındaki kopukluk vb.) Katılımcılara konu hakkında e-posta ile bilgi verilir ve oyuna giriş yapmayan/yapamayan Katılımcıya müsabakaya katılım bedeli için yaptığı ödeme en geç 7 (yedi) iş günü içerisinde iade edilir. Kurumumuzdan kaynaklanan herhangi bir teknik sebep yok ise bahsi geçen Katılımcıya yaptığı ödemeler iade edilmez.

֍ Müsabakaya kaydını yaptırmasına rağmen müsabaka başlangıcında (belirlenen tarih ve saatte) 2 katılımcının da hazır olmaması durumunda Masa Hakemi, Oyun Kurulana bilgi verir. Oyun Kurulu ve/veya kurumumuz çalışanları tarafından bahsi geçen Katılımcılara tarafımıza verdiği iletişim telefonları üzerinden SMS gönderilecek ve durum hakkında bilgi istenecektir. Bahsi geçen katılımcılar oyuna geri dönerse (toplam bekleme süresi 45 saniye içerisinde) müsabaka kaldığı yerden devam edilir. 2 Katılımcının SMS’lere cevap vermemesi ve/veya oyuna geri dönüş yapmaması sonrasında tüm katılımcılar oyundan çıkartılırlar. Tüm oyuncuların işitsel ve görsel bağlantıları sökülür ve müsabaka iptal edilir. Bu durumda Katılımcıların genel puanlamalarında düşme yapılmaz. Oyun Kurulu tarafından kurumumuza ait teknik sebeplerin (veri kaybı, sistem yetersizliği, yayın akışındaki kopukluk vb.) olup olmadığının araştırılması için teknik hizmetler bölümüne bilgi verilir ve konu hakkında rapor yazılması için yazılı (e-posta) istek yapılır. Buradan gelecek rapora istinaden karar verilir. Gerek görülür ise oyuna giriş yapmayan Katılımcılara yazılı olarak bilgi akışı sağlanır. Eğer kurumumuza ait teknik sebeplerden dolayı müsabaka da bir aksaklık yaşanmışsa (veri kaybı, sistem yetersizliği, yayın akışındaki kopukluk vb.) Katılımcılara konu hakkında e-posta ile bilgi verilir ve bahsi geçen Katılımcılara müsabakaya katılım bedeli için yaptığı ödemeler en geç 7 (yedi) iş günü içerisinde iade edilir. Kurumumuzdan kaynaklanan herhangi bir teknik sebep yok ise bahsi geçen Katılımcılara yaptığı ödemeler iade edilmez.

֍ Eğer atılan zar 1 – 1, 2 – 2, 3 – 3, 4 – 4, 5 – 5 veya 6 – 6 olursa Katılımcının yönlendirdiği oyuncu o el oyunu 4 katı olacak şekilde oynar. Yani 6 – 6 gelirse, 4 kere 6 oynanır. Çift gelen zarlarda üstünlük o zarı atan Katılımcının yönlendirdiği oyuncuya geçebilir. Bu sebeple çift atmak önemlidir. Ne kadar yüksek rakamda çift gelirse, kazanma şansınız o kadar artar.

֍ Pulların Hareket Yönü: Oyuncu pullarını diğer oyuncunun ev tahtasından U şeklinde, saat yönünün tersine hareket ettirir.

֍ Oyun bitirme: Katılımcının talimatları ile yönlendirdiği oyuncunun oyunu bitirmesi için tüm pullarını kendi ev tahtasına getirmesi ve sonra bunları toplaması ile olur. Kaybeden oyuncudan puan düşülür. Oyun bitim kararını Masa Hakemi onaylar.

֍ Müsabaka bitirme: Katılımcının talimatları ile yönlendirdiği oyuncunun rakip oyuncuya müsabakayı bitirmesi için oyun başında verilen 5 puanın 0 puana düşürmesi ile olur. Müsabaka bitim kararını Masa Hakemi onaylar.

Puanlama

֍ Oyun başlarken tüm katılımcılar kendilerine verilen 5 puanla oyuna başlarlar.

֍ Her oyun bitiminde oyunu kaybeden oyuncuya -1 (eksi 1) puan ceza verilir.

֍ Oyunu açan katılımcı oyunu mars ile bitirirse oyunu kaybeden oyuncuya -2 (eksi 2) puan ceza verilir.

֍ Oyunu açan katılımcı oyunu katmerli mars ile bitirirse oyunu kaybeden oyuncuya -3 (eksi 3) puan ceza verilir.

Ceza puanları

֍ Katılımcının yönlendirdiği oyuncunun Katılımcıdan gelen talimatlara uyarak Masa Hakemi ve Oyun Kurulunun verdiği kararlara aykırı hareket etmesi: -1 (eksi 1) puan

֍ Katılımcının, Masa Hakemi ve Oyun Kurulunun verdiği kararlara aynı oyun içinde 3 kez aykırı hareket etmesi durumunda Katılımcının yönlendirdiği oyuncuyu diskalifiye ederek bahsi geçen Katılımcıya ait işitsel ve görsel bağlantılar kesilir ve oyundan çıkartılır. Bu durumda Katılımcılara yaptıkları ödeme iade edilmez.

Nasıl oynanır

֍ Tüm Katılımcıların ve yönlendirecekleri oyuncuların masa başında yer alması, oyun oynamak için gerekli tüm koşulların sağlandığının kontrolü sonrası Masa Hakemi durumu Oyun Kuruluna iletilir.

֍ Oyun kurulu son kontrolleri yapar ve müsabakanın başlaması amacıyla Katılımcılar ve Oyuncuların irtibata geçeceği işitsel ve görsel yayın kanallarını açarak müsabaka süresini başlatılır.

֍ Masa Hakemi müsabakada kullanılan zarların bir tanesini Katılımcının yönlendirdiği oyunculardan birine diğer zarı rakip Katılımcının yönlendirdiği diğer oyuncuya verir. Oyuncular müsabaka öncesi kendilerine verilen içi görünmeyen tahta zar atma kutusuna koydukları zarı içinde zar olduğu şekilde en az 3 kere sallayarak tavla içinde kendisine ait tavla bölgesine (her oyuncu oturma durumunun sağ tarafında kalan tavla bölgesi kendisinin tavla bölgesi olarak belirlenmiştir) bırakır. En yüksek zarı atan oyuncu oyuna başlama hakkı kazanır. Beraberlik durumunda (iki oyuncunun da aynı zar sayısını atma durumu) tekrar zar atılır. En büyük zarı atan Katılımcının yönlendirdiği oyuncu hem oyunun ilk başlangıç zarını atma hem de tavladaki pulların renk seçimini belirleme hakkına sahip olur. Katılımcının yönlendirdiği oyuncunun müsabaka başında seçtiği pulların rengi müsabaka bitimine kadar değiştirilemez.

֍ Katılımcılar zarlarını tavla tahtası üzerinde ayrı bölgelere atacaktır. Oyun başında yüksek zar atan Katılımcının yönlendirdiği oyuncu zarı kendine ait Ev Tahtasına (kendisinin sağ tarafında bulunan bölgeye) rakibi ise Dış Tahtasına (kendisinin sağ tarafındaki bölgeye) atacaktır.

֍ Masa Hakemi müsabaka başında yüksek zar atan Katılımcının yönlendirildiği oyuncuya istediği renk pulları sayarak teslim eder. Daha sonra kalan diğer renk pulları da rakip Katılımcının yönlendirdiği oyuncuya sayarak teslim eder. Oyuncular pulları alt kısımda verilen tavla dizilişine uygun şekilde dizerler (Pulları tahta üzerinde kurmak için her oyuncu kendi 24’üncü hanesine iki, 8’inci hanesine üç, 13’üncü hanesine beş ve 6’ıncı hanesine de 5 pul yerleştirir). Pulların dizilişi yapılırken pullar üzerinde bulunan rakamlara bakılmaz ve oyuncu tarafından pullar dizilir (Oyuncular bu işlemi yaparken kendilerini yönlendiren Katılımcılardan talimat beklemezler. Tamamen kendi inisiyatifleri ile davranarak pulları tavla üzerine yerleştirirler).

TAVLA DİZİLİŞİ

֍ En yüksek zarı atan Katılımcının yönlendirdiği oyuncu, Masa Hakemi tarafından kendisine verilen iki zarı kendisine verilen içi görünmeyen tahta zar atma kutusuna koyar. İçinde iki zar bulunan zar atma kutusunu en az 3 kere sallayarak zar atma kutusu içindeki iki zarı tavla içinde kendisine ait tavla bölgesine bırakır.

֍ Zarlar atılırken zarlar veya bir zar, zarı atan Katılımcının yönlendirdiği oyuncu tarafından tavla içinde kendisine ait tavla bölgesinin dışına çıkarsa veya bir pulun üzerine konarsa 2 zar tekrardan zar atma kutusu içine koyulur ve zar atış tekrarlanır.

֍ Oyuncu müsabaka başında ve müsabaka oynanırken Katılımcıyı yönlendirecek hiçbir hal ve hareket içerinde bulunmayacak tamamen oyunu Katılımcının dikkat, bilgi ve becerisine bırakacak ve sadece Katılımcıdan gelecek talimatlara uyarak oyunu oynayacaktır.

֍ Müsabakanın seri şekilde oynanması için katılımcıların yönlendirdiği oyuncuların en fazla 15 saniye içerisinde elin diğer katılımcının yönlendirdiği oyuncuya devredilmesi gerekmektedir.

֍ Hangi sebep ile olursa olsun oyuncuyu yönlendiren katılımcıdan oyuncuya herhangi bir talimat gelmemesi durumunda hareket etmeyen bir oyuncuya 15 saniye bekleme süresi verilmektedir.

֍ Katılımcının yönlendirdiği oyuncu 15 saniye içerisinde oyuna dönmesi durumunda müsabakaya kaldığı yerden devam edilir.

֍ 15 saniyeyi geçen bekleme süresinde masa hakemi durumu oyun kuruluna bildirecektir. Oyun kurulu ve/veya kurumumuz çalışanları tarafından bahsi geçen katılımcının tarafımıza verdiği iletişim telefonları üzerinden katılımcıya SMS gönderilecek ve durum hakkında bilgi istenecektir. Bahsi geçen katılımcı oyuna geri dönerse müsabaka kaldığı yerden devam eder.

֍ Katılımcının herhangi bir işinin çıktığı, Katılımcıya ulaşılamaması, internetinde kopukluk olması veya herhangi bir sebepten dolayı oyuna tekrardan devam etmemesi durumunda toplam 3 bekleme süresi (her bekleme süresi sonrasında katılımcıya 1 SMS gönderilmekte olup SMS cevap vermesi veya oyuna devam etmesi beklenmektedir) sonrasında müsabakaya devam edememesi durumunda konu Masa Hakemi tarafından Oyun Kuruluna bildirilir.

֍ Tüm Katılımcılar diğer Katılımcıların zamanını ve hakkını yememek için oyunu seri şekilde oynamak zorundadır. Müsabaka içerisinde tüm Katılımcıların maksimum (3 bekleme süresi) 45 saniye bekletme süre (Müsabaka içerisindeki toplam bekletme süresidir) hakkı bulunmaktadır.

֍ Katılımcının SMS’lere cevap vermemesi ve/veya oyuna geri dönüş yapmaması sonrasında Oyun Kurulu tarafında Katılımcı müsabakadan elenir ve yönlendirdiği oyuncunun masa ile alakalı işitsel ve görsel yayını kesilir. Bu durumda bahsi geçen Katılımcıya yaptığı ödemeler iade edilmez.

֍ 1 Katılımcının SMS’lere cevap vermemesi ve/veya oyuna geri dönüş yapmaması sonrasında oyundan diskalifiye edilen katılımcının yönlendirdiği oyuncu müsabakada BOT oyuncu olarak müsabakaya devam eder. Tek fark oyuncu sanki oyunu kendisi oynuyormuş gibi davranarak katılımcının kendisini yönlendirmesini beklemeden oyuna devam eder. BOT oyuncunun tüm işitsel ve görsel bağlantıları sökülür ve normal oyun şeklinde oyuna devam eder. Böylece masa dışından kendisine bilgi akışı kesilmiş olur.

֍ Müsabaka içerisinde gerçekleşen oyunları BOT oyuncunun kazanması durumunda kaybeden katılımcıdan puan düşer. Düşen puanlamalar sonrasında müsabakayı BOT oyuncu kazanır ise katılımcı müsabakanın kaybedeni olarak kabul edilir. Kazanan BOT oyuncuya herhangi bir puanlama veya ödül verilmez. Müsabakayı kurumumuz kazanmış olarak kabul edilir.

֍ Oyun içerisinde aynı anda ve/veya daha sonra 2 oyuncuyu yönlendiren katılımcıdan/katılımcılardan oyuncuya/oyunculara herhangi bir talimat gelmemesi durumunda hareket etmeyen oyuncuya/oyunculara 15 saniye bekleme süresi verilmektedir. 

֍ 15 saniyeyi geçen bekleme süresinde Masa Hakemi durumu Oyun Kuruluna bildirecektir. Oyun Kurulu ve/veya kurumumuz çalışanları tarafından bahsi geçen katılımcının/katılımcıların tarafımıza verdiği iletişim telefonları üzerinden katılımcıya/katılımcılara SMS gönderilecek ve durum hakkında bilgi istenecektir. Bahsi geçen katılımcı/katılımcılar oyuna geri dönerse müsabaka kaldığı yerden devam eder.

֍ Katılımcının/katılımcıların herhangi bir işinin çıktığı, katılımcıya/katılımcılara ulaşılamaması, internetinde kopukluk olması veya herhangi bir sebepten dolayı oyuna tekrardan devam etmemesi durumunda toplam 3 bekleme süresi (her bekleme süresi sonrasında katılımcıya/katılımcılara 1 SMS gönderilmekte olup SMS cevap vermesi veya oyuna devam etmesi beklenmektedir) sonrasında müsabakaya devam edilmemesi durumunda konu Oyun Kurulu tarafından Masa Hakemine bildirilir.

֍ Katılımcının/katılımcıların SMS’lere cevap vermemesi ve/veya oyuna geri dönüş yapmaması sonrasında Oyun Kurulu tarafında katılımcı/katılımcılar müsabakadan elenir ve yönlendirdiği/yönlendirdikleri oyuncunun/oyuncuların masa ile alakalı işitsel ve görsel yayını kesilir.

֍ 2 katılımcının SMS’lere cevap vermemesi ve/veya oyuna geri dönüş yapmaması sonrasında müsabaka bitirilir. Bu karara katılımcıların itiraz etme ve değiştirilmesine yönelik bir talebi bulunamaz.

֍ 2 katılımcının oyundan ayrılması durumunda oyun kurulu tarafından kurumumuza ait teknik sebeplerin (veri kaybı, sistem yetersizliği, yayın akışındaki kopukluk vb.) olup olmadığının araştırılması için teknik hizmetler bölümüne bilgi verilir. Ve konu hakkında rapor yazılması için yazılı (e-posta) istek yapılır. Buradan gelecek rapora istinaden karar verilir. Gerek görülür ise oyundan ayrılan katılımcılara yazılı olarak bilgi akışı sağlanır.

֍ 2 katılımcının oyundan ayrılması kurumumuza ait teknik sebeplerden dolayı müsabaka da bir aksaklık yaşanmış ise (veri kaybı, sistem yetersizliği, yayın akışındaki kopukluk vb.) katılımcılara konu hakkında e-posta ile bilgi verilir ve bahsi geçen katılımcılara müsabakaya katılım bedeli için yaptıkları ödeme en geç 7 (yedi) iş günü içerisinde iade edilir. Kurumumuzdan kaynaklanan herhangi bir teknik sebep yok ise bahsi geçen katılımcılara yaptığı ödemeler iade edilmez.

Pullarını Hareket Ettirmek

Zarların atılması: Her sırası geldiğinden katılımcının yönlendirdiği oyuncu iki zarı birden atmak için Zar Atma Kutusunu kullanır. Atılan sayılar iki ayrı hareketi temsil eder.

Örneğin; Atılan zarların bir tanesi 3 ve diğer atılan zar 5 gelmiş ise katılımcının yönlendirdiği oyuncu bir pulu üç hamle ve diğer bir pulu 5 hamle taşıyabilir veya tek bir pulu önce 3 hamle sonra 5 hamle daha hareket ettirebilir.

Pullarını açık bir haneye taşı: Katılımcının yönlendirdiği oyuncu pullarını, üzerinde pul bulunmayan, üzerinde kendisine ait bir ya da daha fazla pul bulunan bir haneye ya da rakibine ait bir pulun bulunduğu bir haneye taşıyabilir. Katılımcı pullarını her zaman saat yönünün tersine, rakibinin ev tahtasından kendi tarafına doğru hareket ettirmesi gerektiğini unutmamalıdır.

  • Katılımcının yönlendirdiği oyuncu seçtiği herhangi bir pul ile başlayabilir, ancak pullarını rakibinin ev tahtasından en kısa sürede çıkarmak iyi bir fikirdir.
  • Bir haneyi engellemek (kapı almak/yapmak) için o hanede sadece 2 pul olması gerekir, ancak tek bir hanede istediği kadar pulu olabilir.
  • Bir pulu iki kez veya iki pulu bir kez taşıyabileceğini unutmamalısın. Örneğin; bir 3 – 2 atarsan, her iki seferde de açık bir haneye düştüğü sürece bir pulu 3 hane ve ardından 2 hane hareket ettirebilirsin. Alternatif olarak, bir pulu 2 hane ve başka bir pulu 3 hane hareket ettirebilirsin.

Zarları çift atarsan zar üzerindeki sayıları iki kez oyna: Katılımcının yönlendirdiği oyuncu her iki zarda da aynı sayıyı atarsa, o zaman iki hamle daha kazanır. Örneğin; eğer çift 3 atarsan 3’lü dört hamle yapabilir.

  • Tekrar edecek olursak, dört pulu 3’er hane hareket ettirebilir, her hareketten sonra açık bir haneye düşmesi durumunda bir pulu 12 kez hareket ettirebilir veya karıştırıp iki pulu 6’şar kez veya bir pulu 3 kez ve başka bir pulu 9 kez hareket ettirebilir.

Her iki sayıyı da oynayamıyorsan sıranı kaybedersin: Katılımcının yönlendirdiği oyuncu 5-6 atarsa fakat herhangi bir pulu 5 veya 6 kez hareket ettirecek açık bir hane bulamazsa oyun sırasını kaybeder. Katılımcının yönlendirdiği oyuncu eğer sayılardan yalnızca birini oynayabilirse o sayıyı oynayabilir ama diğer sayıdaki sırasını kaybeder. Eğer sayılardan sadece birini ya da diğerini oynayabiliyorsa daha büyük sayıyı oynaması gerekir.

  • Bu kural çift attığında bile geçerlidir. Katılımcının yönlendirdiği oyuncu eğer attığın çift sayıyı oynayamıyorsa oyun sırasını kaybeder.

Pullarını güvenceye al: Katılımcının bir hanede yalnızca bir tane pul (açık pul) bırakmaktan kaçınmaya çalışması gerekmektedir. Çünkü bu pul rakip pul tarafından “vurulmaya” karşı savunmasızdır. Katılımcının pullarından biri vurulursa çubuğa gidecektir ve bir sonraki sırasında zar atıp vurulan pulunu rakibinin ev tahtasında yeniden oyuna sokmaya çalışması gerekmektedir.

Tahtaya hakim olmaya çalış: Katılımcının pullarını ev tahtasında hareket ettirmeye başlamadan önce 5 ya da 6 pul bulunan sadece birkaç hane işgal etmek yerine, 2 ya da 3 pul tarafından tutulan birçok hane işgal etmeye çalışması katılımcıya oyunda üstünlük sağlar. Bu, katılımcıya sadece açık hanelere hareket etme konusunda daha fazla seçenek sunmakla kalmayacak, aynı zamanda rakibinin açık bir haneye gitmesini de zorlaştıracaktır.

Vurmak ve Girmek

Rakip pulu çubuğa göndermek için açık bir pulu vur. Eğer rakibinin açık pulunu vurursan, yani rakibine ait tek bir pul tarafından işgal edilen bir haneye gelirsen rakibinin pulu çubuğa gider. Pullarını mümkün olduğu kadar ev tahtana yaklaştırmanı sağladığı sürece, her fırsatta açık pulları vurmaya çalışmalısın. Bu, rakibini yavaşlatmanın en mantıklı bir yoludur.

  • Bir oyuncunun pulu çubuğa gittiğinde, o pulu ev tahtasına geri koymadıkça diğer pulları hareket ettiremez.

Vurulan pullarını tahtaya geri sok. Eğer bir katılımcı rakibinin açık bir pulunu vurursa o pulunu çubuğuna koymak zorundadır. Pulu kırılan katılımcının ilk görevi kırılan pulunu rakip ev tahtasına geri koymaktır. Bunu, zarı atıp pulu rakibinin ev tahtasındaki açık bir haneye hareket ettirerek yapabilir. Pulu kırılan katılımcı eğer açık bir haneye gidecek bir sayı atamazsa oyun sırası kaybeder ve bir sonraki oyun sırasında tekrar denemesi gerekir.

  • Örneğin; katılımcı 2 atarsa, açık olması şartıyla pulunu rakibinin ev tahtasındaki 23’üncü haneye yerleştirebilir. Bunun nedeni, pulunu çubuktan iki hane hareket ettirmesidir.
  • Katılımcı boşluk seçmek için iki sayının toplamını kullanamaz. Katılımcı 6 ve 2 attıysa bunları toplayarak pulunu 8. haneye hareket ettiremez. Oyuna yeniden sokmak için pulunu sadece 6’ıncı veya 2’inci haneye getirebilir.

Tüm pullarını çubuktan aldıktan sonra diğer pullarını hareket ettir: Katılımcı pullarını çubuktan tahtaya geri soktuktan sonra diğer pullarını tekrar hareket ettirebilir. Eğer geri sokması gereken sadece bir pulu varsa attığı diğer sayıyı diğer pullarından birini hareket ettirmek için kullanabilir.

  • Katılımcının çubukta iki tane pulun varsa, diğer pulları hareket ettirmeden önce ikisini de oyuna sokması gerekir. Eğer bir zar atışı sırasında tahtaya sadece bir pul sokabiliyorsa, o zaman bir sonraki oyun sırasında tekrar denemesi gerekir.
  • Katılımcının çubukta ikiden fazla pulu varsa, diğer pullarını ancak çubuktaki tüm pulları tahtaya tekrar soktuktan sonra hareket ettirebilir.

Pullarını Toplamak: Katılımcının oyunu kazanması için tüm pullarını tahtadan toplayan ilk kişi olması gerekmektedir. Katılımcının pullarını toplamak için hem zar atması hem de pullarını toplamak için attığı sayıları kullanması gerekir. Katılımcının attığı sayılar her bir pulu tahtadan çıkarmak için gereken hane numarasına eşit veya o numaradan büyük olmalıdır.

  • Örneğin; katılımcı 6 – 2 atarsa bu hanelerdeki iki pulu toplayabilir. Fakat katılımcının 6’ıncı hanede pulu yoksa tahtada ondan sonraki en yüksek numaralı 5’inci veya 4’üncü gibi hane üzerindekileri toplayabilir.

Tüm pullarını ev tahtana taşı: Katılımcıya ait tüm pullar ev tahtasında olduğu zaman onları toplamaya başlayabilir. Katılımcı toplamaya başlamak için tüm pulların tahtanın 1 ila 6 numaralı hanelerin herhangi birine yerleştirebilir. Fakat katılımcı pullarının ev tahtasında bile tehlike altında olduğunu unutmamalıdır.

  • Eğer rakip oyuncunun çubukta bir pulu varsa, onu katılımcıya ait tahtadaki – eğer varsa – bir açık haneden oyuna sokarak bir pulunu çubuğa koymaya zorlayabilir. Bundan sonra, katılımcı kırılan o pulunu ev tahtasına getirene kadar toplamaya devam edemez.

Pullarını toplamaya başla: Katılımcı pullarını toplarken sadece karşılık gelen hanelerdeki pulları toplayabilir. Örneğin; eğer katılımcı 4-1 zar attıysa ve eğer 4’üncü ve 1’inci hanelerde pulu varsa onları toplayabilir. Katılımcı eğer çift altı atarsa ve 6’ıncı hanede dört pulun varsa hepsini toplayabilir.

  • Katılımcının eğer oynaması gereken bir zar varsa ve o sayı ile toplayacak pulu kalmadıysa, bir pulu zardaki o sayı kadar hareket ettirmesi gerekir. Örneğin; katılımcının 6’ıncı ve 5’inci hanelerinde sadece iki pulu kaldıysa ve 2-1 attıysa, o zaman 6’ıncı hanedeki pulu 4’üncü haneye ve 5’inci hanedeki pulu 4’üncü haneye taşıyabilir.
  • Katılımcı daha düşük numaralı hanelerdeki pulları toplamak için daha büyük sayıları kullanabilir. Eğer katılımcı 5-4 atarsa ve 3’üncü ve 2’inci hanelerde sadece birkaç pulu kaldıysa bu pullardan ikisini toplayabilir.
  • Katılımcı bir zardaki değerin tamamını oynayamayacak olsa da, gelen zarlardaki büyük sayıdan önce küçük sayıyı oynaması gerekir. Örneğin; eğer 5’inci hanede bir pulu varsa ve zarlar 5-1 geldiyse, önce pulu 1 oynayarak 4’üncü haneye taşımalı ve ardından 5 sayısını kullanarak toplamalıdır.

On beş pulun tamamını topla: Katılımcı eğer rakibinden önce on beş pulun tamamını toplarsa tavla oyununu kazanmış olur. Fakat tüm galibiyetler aynı değildir. Rakibin üç şekilde kaybedebilir:

Düz (Normal Kaybetme)

Mars

Katmerli Mars

Müsabakanın Bitirilmesi

Tüm galibiyet veya mağlubiyet kararını Masa Hakemi verir. Masa Hakemi onaylaması sonrası kaybeden katılımcıdan puan düşülür. Yeni oyuna başlanabilir talimatı Masa Hakemi tarafından Katılımcıların yönlendirdiği oyunculara bildirilir. Yeni oyuna başlanabilir talimatını alan oyuncular katılımcılardan talimat beklemeden tavla pullarını dizerek katılımcılardan gelecek talimatı beklerler. Müsabaka bir katılımcının puanı 0 (Sıfır) olana kadar devam eder.

Eğer belirlenen süre (1 Saat) içerisinde müsabaka tamamlanamaz ise bu süre sonunda en yüksek puanı bulunan Katılımcı müsabaka galibi ilan edilir. Belirlenen süre sonunda Katılımcılar arasında beraberlik (1 – 1 veya 2 – 2 gibi) söz konusu ise Masa Hakemi Tavlayı kapatır ve oyun masası üzerinden kaldırır. Masa Hakemi sekiz adet Okey taşını (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8) Oyun Masası üzerine numaraları görünmeyecek (masa üzerine rakamlar altta kalacak şekilde masa üzerine karışık şekilde yerleştirip (masa hakemi de hangi taşın hangi rakama ait olduğunu bilmeden rakamlar altta kalacak şekilde karıştırarak masaya koyacaktır)) katılımcıların yönlendirdiği oyunculardan bir okey pulunu seçmesini ister. Oyuncular kendilerini yönlendiren Katılımcılardan gelecek bilgi doğrultusunda Okey Pulunu seçerler. En büyük numaralı Okey Pulunu seçen Katılımcı müsabakanın kazananı ilan edilir. Katılımcıların aynı okey pulunu tercih ermesi durumunda Masa Hakemi oyunculardan tek zar atmasını ister. Oyuncu zar atma kutusu içine koyduğu tek zarı katılımcıdan talimat beklemeden 3 kere sallayarak masa üzerine atar. 2 oyuncunun da aynı zarı atması durumunda Masa Hakemi eşitlik bozulana kadar oyunculardan tekrar zar atmaları isteyecektir. En yüksek zarı atan oyuncunun yönlendirdiği Katılımcı okey pulunu seçme hakkını kazanır. En büyük numaralı Okey Pulunu seçen Katılımcı müsabakanın kazananı ilan edilir.

Oyuncunun uyması gereken kurallar

֍ Oyuncu kendisini yönlendiren katılımcı tarafından kendisine “Oyuncu” dışındaki tüm hitap ve seslenişleri talimat olarak algılamayacak ve kendisini yönlendiren katılımcının talimatlarına uymayacaktır.

֍ Oyuncu, müsabaka kuralları çerçevesinde kendisini yönlendiren katılımcıdan talimat gelmeden kesinlikle hareket etmeyecektir. Gelen talimatlara harfiyen uyacak ve asla aykırı hareket etmeyecektir.

֍ Oyuncu, müsabaka içinde Masa Hakemi ve Oyun Kurulundan talimat gelmesi haricinde asla kendi başına hareket etmeyecektir.

֍ Oyuncu, kendisini yönlendiren katılımcıya oyun içerisinde kesinlikle işaret vermeyecek sadece verilen talimata uygun davranacak. Çeşitli yöntemler ile katılımcıyı yönlendirmeyecektir. Kural ihlali yapılması durumunda oyuncu yedek oyuncu ile değiştirilir.

֍ Oyuncu, müsabaka içinde kurumumuz tarafından verilen teknik ekipmanlar dışından kesinlikle şahsi bir eşya ve ekipman kullanmayacaktır.

֍ Oyuncu, müsabaka başından bitimine kadar kurumumuz tarafından verilen kıyafetleri (maske, eldiven vb.) kullanmak zorundadır. Kişisel hiçbir kıyafet müsabaka sırasında kullanmayacaktır.

֍ Oyuncu, müsabaka içinde kullanılan teknik ve mekanik tüm ekipmanları (Tavla, Tavla pulu, zar, masa, sandalye, kameralar, görsel ve işitsel ekipmanlar vb.) koruyacak ve zarar gelmesini önlemek için gerekli tüm tedbirleri alacak ve/veya alınması için kurum yetkililerine bilgi verecektir.

֍ Oyuncunun müsabaka sırasında genel ihtiyaçları olması durumunda Masa Hakemine bilgi verecek ve müsabakaya ara verilmesini isteyecektir.

֍ Oyuncu, müsabaka sırasında sadece kurumumuz tarafından verilen suyu içebilir. Bunun haricinde kendisini yönlendiren katılımcı tarafından ikram edilen kahveyi içebilir.

֍ Oyuncu, müsabaka sırasında kendisini yönlendiren katılımcı tarafından Sanal Marketimizden kiralanan veya satın alınan ikram edilen kahveyi içerken kullanacağı kupa bardağını ve katılımcının kendini ifade eden ve beğendiği objeyi korumak ve zarar gelmesini önlemek için gerekli tüm tedbirleri alacak ve/veya alınması için kurum yetkililerine bilgi verecektir.

֍ Oyuncu, müsabaka sırasında katılımcının ikram ettiği kahveyi oyun masası üzerinde sağ tarafta, katılımcıya ait objeyi sol tarafta işaretli bölgelerde olmasına azami dikkat edecektir.

֍ Oyuncu, müsabaka sırasında sadece tavlaya ve pullara bakacaktır. Diğer oyuncu ile temas halinde bulunması ve ona bakması (katılımcıdan talimat gelse bile) kesinlikle yasaktır. Kural ihlali yapılması durumunda oyuncu yedek oyuncu ile değiştirilir.

Katılımcının uyması gereken kurallar

֍ Katılımcının yönlendirdiği oyuncu ile samimi konuşmalara kesinlikle girmeyecektir.

֍ Katılımcının yönlendirdiği oyuncuya sadece “Oyuncu” diye hitap edecektir.

֍ Oyuncu kendisine “Oyuncu” dışındaki tüm hitap ve seslenişler oyuncu tarafından talimat olarak algılanmayacak ve talimatlara uyulmayacaktır.

֍ Katılımcının Oyuncuya vereceği talimatlar örnek olarak şu şekildedir;

  • Oyuncu zar at.
  • Oyuncu 5 numaralı pulu sola doğru 3 ilerlet.
  • Oyuncu 6 numaralı pulu sola doğru ilerlet ve rakibin pulunu kır.
  • Oyuncu 8 numaralı pulu sola doğru 2 ilerlet 4 numaralı pulu 5 ilerlet ve 8 numaralı pul ile 4 numaralı puldan kapı al.

Katılımcının oyundan çıkartılması

֍ Katılımcının oyuncu ile irtibatı sadece katılımcının oyuncuya verdiği sesli talimatlardan oluşmaktadır. Oyun sırasında oyun kurulu tüm katılımcıların oyuncular ile yaptığı konuşmaları dinlemekte olup en ufak bir olumsuz durumda müdahalede bulunma yetkisine sahiptirler. Alt kısımda katılımcıların uymaması durumunda oyundan çıkartılacağı belirtilen maddelere uygun davranılmadığı katılımcının yönlendirdiği oyuncu tarafından şikayet edilirse ve/veya oyun kurulu tarafından belirlenirse bahsi geçen katılımcıya ait işitsel ve görsel bağlantılar kesilir ve oyundan çıkartılır. Bu durumda katılımcıya yaptığı ödeme iade edilmez.

֍ Katılımcının katıldığı müsabaka içerisinde irtibatta olduğu tek kişi yönlendirdiği oyuncudur. Oyun esnasında dış sesler tamamen kapatılır veya açık bırakılır. Bu karar oyun kurulu ve/veya masa hakemi tarafından verilir. Katılımcılar diğer katılımcıların sesini kesinlikle duyamaz. Buna rağmen katılımcı müsabaka içerisinde hiçbir siyasi, dini, sportif ve benzeri propaganda yapamaz. Yapması durumunda bahsi geçen katılımcıya ait işitsel ve görsel bağlantılar kesilir ve oyundan çıkartılır. Bu durumda katılımcıya yaptığı ödeme iade edilmez.

֍ Oyuncunun, müsabaka içinde gizlice yerden pul alması ve pul saklaması kesinlikle yasaktır. Bu masa hakemi tarafından kontrol edilmekte olup oyuncu katılımcıdan gelecek her türlü hile talimatına kesinlikle riayet etmeyecektir. Aykırı hareket eden katılımcı oyundan çıkartılır ve bahsi geçen katılımcıya ait işitsel ve görsel bağlantılar kesilir. Bu durumda katılımcıya yaptığı ödeme iade edilmez.

֍ Katılımcının yönlendirdiği oyuncuya karşı söylediği tüm kötü sözler katılımcının oyundan çıkartılmasına sebeptir. Hiçbir sebep ve nedenden dolayı kötü söz söyleyemez. Oyuncunun şahsına, oynadığı oyuna, diğer oyunculara, kurumumuza ve benzeri her türlü kişi, kurum ve düşünceye ait söz söylemesi kesinlikle yasaktır. Yapması durumunda bahsi geçen katılımcıya ait işitsel ve görsel bağlantılar kesilir ve oyundan çıkartılır. Bu durumda katılımcıya yaptığı ödeme iade edilmez.

֍ Katılımcının herhangi bir işinin çıktığı, katılımcıya ulaşılamaması, internetinde kopukluk olması veya herhangi bir sebepten dolayı oyuna tekrardan devam etmemesi durumunda toplam 3 bekleme süresi (her bekleme süresi sonrasında katılımcıya 1 SMS gönderilmekte olup SMS cevap vermesi veya oyuna devam etmesi beklenmektedir) sonrasında müsabakaya devam edememesi durumunda konu masa hakemi tarafından Oyun Kuruluna bildirilir. Tüm katılımcılar diğer katılımcıların zamanını ve hakkını yememek için oyunu seri şekilde oynamak zorundadır. Müsabaka içerisinde tüm katılımcıların maksimum (3 bekleme süresi) 45 saniye bekletme süre (Müsabaka içerisindeki toplam bekletme süresidir) hakkı bulunmaktadır. Katılımcının SMS’lere cevap vermemesi ve/veya oyuna geri dönüş yapmaması sonrasında Oyun Kurulu tarafında katılımcı müsabakadan elenir ve yönlendirdiği oyuncunun masa ile alakalı yayını kesilir. Bu durumda bahsi geçen katılımcıya yaptığı ödemeler iade edilmez.

Katılımcı ve misafirlerin zevk alması en büyük amacımız olmakla beraber oyuncu ve yedek oyuncuların sağlık ve güvenlikleri en temel ilkemizdir. Bu yüzden müsabaka öncesi oyunun oynanacağı oda, masa, tavla tahtası, tavla pulları, zarlar ve kullanılan tüm ekipmanlar kesinlikle kimyasal madde kullanmadan ilk önce ultraviyole ışıklarla ve hava sterilizatörleriyle temizlendikten sonra ozon makinaları ile ortam temizlikleri yapılmakta ve bu temizlik yöntemi ile ortamda bulunan tüm virüsleri, küf, mantar, patojen ve mikrooraganizmaları yok ederek %99,9 steril bir ortam havası elde ederek kurum çalışanlarımızı tertemiz ve sağlıklı mekanlarda sizlerden gelecek talimatlarla oyun oynamalarını sağlamaktayız.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir