GİLCİDİ / GİLCİT

Mukambayev’in sözlüğünde gilcidi kelimesi “Leylek ilç. Ortaya para konularak oynanan aşık oyununun türü“: Gilcidi oynogondordu kuvalap civerdi “Gicildi oynayanları kovaladı” şeklinde açıklanmıştır.

Bir tür oyun (kumar oyunu)nkelimesi de mevcuttur. Muhtemelen bu iki oyun farklı bölgelerde oynanan aynı oyun türü olabilir ve Mukambayev’in belirttiği gibi kumar oyunudur. Yazar gilcidi oyununun günümüzde artık oynanmadığını da belirtmiştir. Aynı zamanda sözlükte gilcit “Batken il. “Gilcidi” oyununda aşık ile maden parayı yandan vurmak” (1976:404), gilcidin “Batken il.

1. Çoğu zaman alçı ya da tohan gelen aşık;

2. Başköşeden atıp oynanan aşık oyunu, älcidi “Batken il. Dört-beş metre mesafedeki toplu maden paraları vurarak oynama adeti” kelimeleri de mevcuttur. Bu durum söz konusu gilcidi veya gilcit oyun adının anlam bakımından genişlemiş olabileceğinin işaretidir. Ancak söz konusu oyun eğer bir kumar oyunu ise, onun geçmişte nasıl oynandığı, kaç aşık kullanıldığı ya da kaç kişi tarafından oynandığı sorularını aydınlatmaz. Aksine, oyunun gerçekten sadece aşık kemiğiyle oynanan şansa dayalı bir kumar oyunu olup olmadığı konusunda bazı kuşkular uyandırmaktadır.

Kelimenin kökeni ve diğer dillerdeki kullanımıyla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır.

Bununla birlikte Kırgızistan’ın güneybatısında oynanan bu oyun adının Pakistan’ın kuzeyinde bulunan Gilgit şehrinin adıyla ilişkili olabilme ihtimali de mevcuttur.


© Oyun Kütüphanesi, 2020.
Her haklı saklıdır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir