OKEY 101

Oyun 106 taştan oluşan bir oyun seti ile oynanır. Taşlar 4 değişik renkte olup üzerinde 1’den 13’e kadar sayılar bulunur.

Her sayıdan 8 taş bulunur: iki kırmızı, iki sarı, iki mavi ve iki siyah.

Ayrıca numarasız iki özel taş vardır. Bu taşlar oyunda joker olarak kullanılır.

Okey oyununda kullanılan birçok değişik kural vardır. Bunların en popülerleri düz ve 101’dir. Okey çeşidine göre değişik sayıda oyuncu ile oynanır.

Kurallar

Okey 101 dört oyuncu ile birden fazla turda oynanır. Bu oyunda amaç mümkün olduğu kadar az puanla oyunu bitirmektir. Tüm turlar sonunda en az puana sahip olan oyuncu oyunun galibidir. Puanlar elde kalan taşların üzerindeki sayılar ile belirlenir (Örnek: bir kırmızı 3 = üç puan, bir siyah 11 = 11 puan). Oyun desteden çekecek taş kalmayınca bitebileceği gibi oyunculardan birinin elini tamamlaması ile de bitebilir. Oyun belli sayıda turlardan oluşur. (Örnek: 3, 5, 7, 9 veya 11 tur) Her tur oyunculardan birinin elini bitirmesine kadar sürer.

Oyuna başlarken

Oyuncular arasından bir oyuncunun dağıtıcı olarak belirlenmesinden sonra dağıtıcı her oyuncuya 21 taş dağıtır ve sağ kolundakine 22 taş verir. Geri kalan taşlar masada ters çevrilmiş şekilde dururken bir tane taş açık durur. Bu açık taş jokeri (OKEY taşını) belirler. Oyun saat yönünün tersine doğru oynanır. Oyuna taş dağıtan kişinin sağ tarafındaki elinde 22 taş bulunan kişi başlar ve bu oyuncu taş çekmeden bir taş atar. Sonra onun sağındaki oynar. Her sırası gelen oyuncu ya desteden bir taş çeker ya da bir önceki oyuncunun attığı son taşı alır. Oyuncu taş çektikten sonra eğer elindeki serilerin toplamı 101 sayısına ulaşıyorsa elini açabilir (dizdiği serileri masanın üstüne koyar). Oyuncu elini açınca elindeki serileri masaya diğer seri taşların yanına koyar. Eğer oyuncu masaya taş açamıyorsa masaya bir taş atarak sırasını savar. Oyun sırası gelen oyuncu sırasını mutlaka masaya bir taş atarak tamamlar hatta tüm elini açsa dahi son taşını masaya atmak zorundadır.

Joker (Okey taşı ya da Riziko)

Jokeri (okey taşını) belirleyen taş her oyunda değişir. İki joker taşı (sahte joker olarak da adlandırılırlar) açık duran taşın bir üstü sayıyı temsil ederler. Jokerler diğer standart taşlardan farklı bir görünüme sahiptir. Gerçek jokerler (her taş açılan taşa göre değişik oyunlarda joker “Okey Taşı” olabilir) üzerindeki sayılar “Sahte Jokerler” ile temsil edilirler. Örnek; Gösterge taşı mavi 5 ise gerçek jokerler oyundaki iki mavi 6’lardır. Joker taşları (Sahte Jokerler) mavi 6 olarak değer kazanırlar.

Perler ve El açmak

El açmak için en az 101 sayınız olmalıdır. El açmak için elinizde aynı numaralı değişik renklerden 3 veya 4 adet set (Örnek; Siyah 5, Kırmızı 5 ve bir tane de Mavi 5) veya aynı renklerden sıralı sayı seti (Örnek; Kırmızı 7, 8, 9) olmalıdır. Bir sette minimum 3 taş olmalıdır. Mevcut açılmış taşlara taş eklenebilmesi için oyuncunun minimum 101 sayısına ulaşarak elini açmış olması gerekir. Aynı oyun sırasında hem elinizi açabilir hem de diğer açılmış setlere eklemeler yapabilirsiniz. Eğer oyuncu kendinden önceki oyuncunun attığı taşı alırsa bu aldığı taşı kullanmak zorundadır. Eğer bu atılan taşı alan oyuncu henüz elini açmamış ise bu taşı aldığı zaman elini açmalı ve açtığı setlerin birinin içinde bu alınan taş da kullanılmış olmalıdır. Bu alınan taşın elinizde istekada durmasına müsaade edilmez. Eğer bu alınan taş set oluşturmada veya el açmada kullanılamıyorsa bu taş geri yerine konur ve desteden bir taş çekilir. Bu yanlışlıktan dolayı ceza puanı verilmez.

Çiftler

Eli açmak için bir başka yol da en az beş çift taş biriktirmektir. Çiftten anlaşılan benzer iki taştır. Eğer oyuncu bir kez çifte giderek oyun açarsa bu oyunda bir daha normal bir set açamaz. Ancak diğer oyuncuların açmış oldukları masadaki setlere taş ekleyebilir. Eğer masadaki dört oyuncu da aynı oyun içinde çift açarsa bu tur iptal olur ve yeni oyuna başlanır. Hiçbir oyuncu bu oyunda ceza puanı almaz.

Puanlama

Oyunun bir turunun sonlandırılması için oyunculardan birinin istekasındaki tüm taşları oynamış ve son taşını da masaya atmış olması gerekir. Eğer masadaki taş destesinde hiç taş kalmamışsa ve oyunculardan hiçbiri oyunu bitirememişse herkesin istekasındaki taş puanları kendisine yazılır. El açmamış oyunculara 202 puan yazılır. Oyunculardan biri elindeki tüm taşları oynayarak oyun turunu bitirirse bu oyuncu -101 puan alır. Diğer oyunculara da istekasında kalan taşların değeri kadar ceza puanı alır. Eğer oyuncu hiç set açmamışsa ona 202 ceza puanı yazılır. Eğer oyuncu tüm taşlarını oynar ve istekasındaki tüm taşları bitirirse ve son taş olarak da joker atarsa diğer oyuncalar istekalarında kalan sayıların iki misli ceza puanı alırlar. Oyunu bitiren oyuncu -202 puan alır diğer oyuncular eğer elini açmışsa istekasında kalan sayıları ceza puanı olarak hesaplarına yazılır ama elini açmamışsa 404 ceza puanı alırlar. Eğer oyunculardan biri çifte gitmişse tur sonunda açmış olduğu eller oyun sonunda puan olarak çift yazılır. Eğer çifte giden oyunu bitirirse diğer oyuncuların ceza puanı ikiye katlanır. Oyunu diğer oyunculardan biri bitirirse, çifte giden oyuncunun elinde kalan taşların sayı değerleri iki kat ceza puanı olarak değerlendirilir. Eğer oyunculardan biri tek elde elini açarsa diğer oyuncular hiç taş açmamışsa tüm sayılar çifte katlanır. Eğer eli bitiren bitişte joker atarsa bu defa tüm sayılar bir kez daha ikiye katlanır. Bu durumda elini bitiren -404 puan alırken diğerlerine 808 ceza puanı yazılır. Tüm turlar bittikten sonra oyun sonunda ceza puanları diğer tüm puanlar toplanır ve en az puanı alan oyunun galibi olur.

Ceza puanları

Oyuncular aşağıda belirtilen durumlarda ekstra 101 ceza puanı alırlar. Bu ceza puanları tur sonunda aldıkları puanlara eklenir. Eğer oyuncu masaya taş açmışsa ama açtığı setler ile 101 sayısın a ulaşmamışsa taşlarını masadan geri alır ve bu oyuncuya 101 ceza puanı yazılır. Eğer oyuncunun masaya attığı taş, masaya atılmış taşlardan birine eklenebiliyorsa bu oyuncuya 101 ceza puanı yazılır. Oyuncu kendi elini açmamış olsa dahi bu kural geçerlidir. Eğer oyuncu elindeki tüm taşları açmış ve elinde kalan son taşı masaya atıyorsa, bu taş bir yere eklenebiliyor olsa dahi bu durumda oyuncuya ceza puanı verilmez. Eğer oyuncu masaya açılmış olan setlere birden fazla taş eklerse ve sonra bu taşları geri alırsa 101 ceza puanı alır. Oyuncunun sadece son taşı masadan geri alma hakkı vardır. Eğer oyuncu elini açmış ve elindeki jokeri açılan setlere işlememiş ise diğer oyuncular elini bitirdiği zaman elindeki her joker için 101 ceza yazılır.

Ek kurallar

֍ Eğer masada çekilecek taş kalmamış fakat gösterge aldığında oyunu bitirebiliyorsa göstergeyi alıp kullanabilir.

֍ Yandan taş alan kişi o taşı kullanarak elini açmak zorundadır.

֍ Yandan aldığınız taşı yere indirmek zorundasınız. Eşli oyunda taşın eşinize gitmesini istiyorsanız yandan aldığınız taşı ıstakanızda aynı taşla değiştirebilir ve yere indirebilirsiniz.

֍ Eğer gösterge taşı 13 ise joker 1 olarak belirlenir.

֍ Eğer gösterge sahte okey (riziko) ise normal okeyde -202, riziko ile okeyde -404, çiftten normal okeyde -404, çiftten riziko ile okeyde -808 puan biten kişiden düşürür, bu oranlarda bitmeyen oyunculara puan yazılır.

֍ Eğer bir oyuncu çiftten oyunu açmak istiyorsa göstergeyi oyun başında “gösterge bende” demesi şartı ile istediği taşın yanına koyup çiftten açarken beş çifti tamamlamış olmak şartıyla göstergeyi kullanabilir.

֍ 1’inci oyuncu çiftten oyunu açmışsa oyuncunun taşını 2’inci oyuncu alamaz.

֍ Aynı sayı ve aynı renkten perler geçerli değildir (Örnek; Bir mavi 10, kırmızı 10 ve mavi 10 olmaz). 13’ten sonra 1 bağlantısı devam etmez (Örnek; Siyah 13, siyah 1, siyah 2 serisi kabul edilmez. Eğer bir oyuncu çiftten bitmiş ise diğer oyuncular elindeki sayıların 2 katını hanelerinde görürler).

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir