KAĞITTAN GEMİ YAPMAK

Kâğıttan gemi yapmak hem kolay olan hem de çok fazla malzeme gerektirmeyen harika bir etkinliktir. Kâğıttan gemi yapmanın en güzel yanı ise gemiyi ortaya çıkarmak için yalnızca bir adet yazıcı kâğıdına ihtiyaç duyacak olmandır! Kâğıdı keskin bir titizlikle katlayarak dakikalar içinde kâğıttan harika bir gemi yapabilirsin.

1. İlk Katları Yapmak

֍ 21,5 cm x 28 cm boyutlarında bir kâğıdı ikiye katla. Kâğıdı dikey olarak yere ser ve köşeleri kavuşacak şekilde soldan sağa doğru katla. Normal beyaz yazıcı kâğıdı, elişi kâğıdı ya da origami kâğıdı kullanabilirsin. Buna “sosisli sandviç tarzı” kâğıt katlama adı verilir. Kâğıt üzerinde çok düzgün bir kat yeri olmasını sağla.

Kat izini keskinleştirmek için parmağınla bastırarak katın üzerinden 3 – 4 kez geç.

֍ Kâğıdı kat yerinden aç, 90 derece çevir ve tekrar ikiye katla. Bu noktada kâğıt zemin üzerinde yatay olarak durmalıdır. Kâğıdı bu şekilde ayarladıktan sonra soldan sağa doğru ikiye katla. Bu “hamburger tarzı” katlama sonucunda sayfanın ortasında yeni bir kat izi oluşacaktır.

Artık sayfanın her iki merkezinde de (yatay ve dikey eksende) birer kat izi olmalıdır.

֍ Kat sana doğru açılacak şekilde kâğıdı çevir. Sonrasında alt kısmında 2,5 ila 5 cm alan bırakarak üst köşeleri kâğıdın ortasına doğru katla. Katların ortadaki kat iziyle aynı hizaya gelmesine dikkat et. Katları sabitlemek için parmağınla bastırarak kenarların üzerinden geç.

Köşelerden içe doğru gelen katları hizalamaya yardımcı olması için önceden yaptığın kat yerini kullan.

֍ Kâğıdın alt kısmını her iki tarafta da yukarı doğru katla. Kâğıdın altında kalan kanadı tut ve katlanan iki üçgen parçanın alt kısmının üzerine doğru katla. Kâğıdın arkasını çevir ve bu taraftaki kanada da aynı işlemi uygula. Sonuç olarak kâğıttan bir şapka ortaya çıkacak.

Bu iki kat birbiriyle hizalı bir şekilde durmalıdır.

İpucu: İkinci tarafı katlarken ilk katı referans noktası olarak kullan.

֍ Alt köşeleri al ve içe doğru katla. Kâğıdın bir yüzünde, üçgenin üzerine katlanan dikdörtgenin köşelerini tut. Kâğıdın bu kısımlarını üçgenin kenarlarına sar ve katla ki üçgenin kenarını kaplamış şekilde kalsın. Sonra da altta kalan kanatları üçgenin kenarlarını saracak ve sana bakacak şekilde katla.

Sana göre en yakında duran kanatlar, arka kanatların üzerine değil, önüne katlanmalıdır. Arka kanatların üzerine katlarsan arka kanatları katlama imkânın olmayacaktır.

2. Son Katları Yapmak

֍ Üçgeni kare hâline getir. Üçgeni tut, 45 derece çevir ve üçgenin alt kısmını açmak için parmaklarını kullan. Kare şekline gelene kadar kâğıdı nazikçe yanlara çekip ayır. Üçgenin alt köşelerinin birbiri üzerine katlandığından ve bir karonun alt köşesi gibi göründüğünden emin ol.

Kâğıdın kenarlarını bastırarak sabitle ki kare şeklinde kalsın.

֍ Alttaki kanatları yukarı katla. Karonun alt noktaları yukarı katlanabilecek şekilde kâğıdını ayarla. Alt köşelerden birini üst köşeyle aynı hizaya getirerek yukarı katla. Sonra kâğıdı ters çevir ve aynı işlemi diğer tarafta da uygula.

Karonun alt noktası, kâğıdın üzerinde fazladan katlarla kaplı kısmı olmalıdır.

֍ Üçgeni tekrar kare hâline getir. Önceki aşamada olduğu gibi üçgeni tut, 45 derece çevir ve yeni üçgeninin alt kısmını parmaklarınla aç. Kâğıdın kenarlarını bastırarak sabitle ki kare şeklinde kalsın.

Alt köşeler, kare şeklinde bir karonun alt noktası olacak şekilde aynı hizaya gelecektir.

֍ Karenin kenarları üzerindeki üçgenleri dışa doğru çek. Karonun tepesinden başla ve iki kenarı birden nazikçe çekip ayır ki karonun ortasını ikiye bölen bağlantı yeri açılsın. Gemiyi biraz daha sağlamlaştırmak için katlı dış kenarların kat izini belirginleştir.

İki kenarı ayırırken karonun içindeki üçgeni de yukarı çekmen gerekebilir. Karonun içindeki üçgen geminin “gönder“i olacağı için, bunun dik bir şekilde durmasını sağla.

֍ Gemini yüzdür. Küçük bir leğeni suyla doldur ve gemiyi suyun üzerine koy. Biraz eğilmeye başlarsa kenarları yukarıda tutmak ve geminin batmasını engellemek için küçük değişiklikler yapmayı unutma.

Köşeleri şeffaf bantla güçlendirebilir ve gemini kuru tutmak için alt kısmını bantla sarabilirsin.

İpucu: Gemini su geçirmez hâle getir! Geminin daha uzun süre dayanmasını sağlamak için hobi malzemeleri satan bir dükkândan aldığın parafinli kâğıdı kullan ya da kâğıdın bir yüzünü baştan sona pastel boyayla boya. Gemini alüminyum folyodan yapmayı da deneyebilirsin.

İpuçları

֍ Kullandığın kâğıdın ağırlığı arttıkça yapımının daha da zorlaşacağını unutma.

֍ Gemini gölet gibi geniş bir su kaynağında yüzdürüyorsan geminin bir ucuna ip yapıştırabilirsin. İpin diğer ucunu da tut ki gemi uzaklara kaçmasın!

֍ Kâğıdın kenarlarını hizalamaya çalış. İki tarafı da eşit şekilde yapılmış bir geminin devrilme olasılığı daha azdır.

֍ Başka bir meydan okumaya hazır mısın? Bir dahaki sefere kâğıttan tank yapmayı dene!

֍ Kat izini iyi yaptığından emin ol. Keskin katlar yapmak için cetvel ya da evrak dosyası kullan.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir