MİKADO

Mikado nedir?

Uzakdoğu kökenli bir masa oyunu olan mikadonun ismi, eski Japon hükümdarlarının unvanından geliyor efendim. Efsaneye göre bu oyun, ilk olarak Çin’de bir ejderhayı eğlendirmek için o güne kadar bilinen tüm oyunları deneyen bir prens tarafından bulundu. Diğer oyunların ejderhayı eğlendirmemesi üzerine prens, yanındaki çubukları yere atıyor ve bu oyunla ejderhayı eğlendirmeyi başarıyor.

Uzakdoğu’da yüzlerce yıldır oynanan mikado, 20’inci yüzyılda dünyanın diğer coğrafyalarına yayıldı. Tarih içinde fildişi, kemik veya tahta çubuklarla oynanan bu oyun, günümüzde ortalama 15 cm uzunluğunda 41 adet özel bambu çubuk veya kürdanla oynanmakta.

Mikado nasıl oynanır?

Dikkat, sabır ve zeka gerektiren bu keyifli oyunda esas amaç, gelişigüzel dağıtılan çubuklardan her birini, bir diğerini kıpırdatmadan toplamak. Bu oyun en az 2 olmak üzere istenilen sayıda oyuncuyla oynanabilir. Dünya genelinde ilgi gören bu oyun, farklı toplumlarda farklı şekillerde oynanabilmekte. Ancak, mikadonun bazı değişmez kuralları var. Bunlar içinde en önemlilerinden biri, oyun sırasında oyuncuların yerlerini değiştirmelerine izin verilmemesi. Fakat, oyuncuların eğilip doğrulması veya ayağa kalmasına izin veriliyor.

Mikado oyunu 20’inci yüzyılda tüm dünyaya yayıldı

Mikado oyununun genel kuralları içinde her çubuk, farklı renk ve puanlara sahip. Oyunu kazanmak için yalnızca adet olarak değil, aynı zamanda puan bakımından da yüksek çubukları toplamak gerekiyor. Bu yönüyle mikado, el becerilerinin yanı sıra sayısal yeteneklerin gelişmesine de katkı sağlayan çok keyifli bir oyun. Çubukları toplamak için çoğu zaman yalnızca el kullanılırken, bazı oynama şekillerinde daha önce toplanmış bir çubuk da kullanılabilmekte.

Oyunun başında çubuklar buket şeklinde tutulup masaya bırakılıyor

Mikado oyunu, çubukların buket şeklinde tutulup masa yüzeyine dik olarak bırakılmasıyla başlıyor. Oyuncular aralarında anlaşarak veya zar atarak kimin önce başlayacağını belirliyor. Sırayla her oyuncu, çubuklardan birini diğer çubukları kıpırdatmadan toplamaya çalışıyor. Almak istediği çubuktan farklı bir çubuğu kıpırdatan oyuncu, sırasını kaybediyor ve diğer oyuncuya sıra geçiyor. Oyun içinde sırayla tüm oyuncular çubukları toplamayı bitirdiklerinde, puan hesaplamasına geçiliyor. En yüksek puanı alan oyuncu, mikadoyu kazanmış oluyor.

Mikado oyununda puan hesaplaması nasıl yapılır?

Mikado oyununda tüm çubukların özel bir ismi, belli bir sayısı ve puan değeri var. Bunları şu şekilde ifade edebiliriz:

Kuli Çubuğu: 1 kırmızı, 1 mavi çubuktur, sayısı 15 adettir, puan değeri 2’dir.

Samurai Çubuğu: 1 kırmızı, 1 sarı, 1 mavi çubuktur, sayısı 15 adettir, puan değeri 3’tür.

Bonzen Çubuğu: 3 kırmızı, 2 mavi çubuktur, sayısı 5 adettir, puan değeri 5’tir.

Mandarin Çubuğu: 1 kırmızı, 2 mavi çubuktur, sayısı 5 adettir, puan değeri 10’dur.

Shanghai Çubuğu: Mavi spiralli çubuktur, sayısı 1 adettir, puan değeri 20’dir.

Masadaki tüm çubuklar toplandıktan sonra, bu puan değerlerine göre hesaplama yapılır ve en yüksek puanı alan oyuncu mikadoyu kazanır.

Mikado dikkat, sabır ve zeka gerektiren bir oyundur

Mikado oyununun faydaları nelerdir?

Başta da belirttiğimiz gibi mikado, sevdiklerimizle birlikte keyifli vakit geçirmemizi sağlayan eğlendirici ve aynı zamanda da eğitici bir oyun. Nitekim mikado, el becerilerinin yanı sıra görsel ve uzamsal zekanın gelişimine katkı sağlıyor, oyuncuların birbirlerine karşı dikkat ve anlayış güçlerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Oyun sırasında söylenen “kımıldadı/kımıldamadı” sözleri, bir taraftan oyununu eğlenceli hale getirirken, bir taraftan da oyuncuların doğru iletişim kurma becerilerini geliştiriyor.

Bu oyun aynı zamanda da başarıya ulaşmak için isteklerimiz arasında öncelik sıralaması yapma ve hedef belirleme yeteneğimizin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bu özellikler, iş hayatı için son derece önemli. İsteklerimizin hemen hepsi, birbirine bir şekilde değiyor ve bir hedefimizi gerçekleştirirken başka bir hedefimize zarar vermemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Ve tabii, kontrol ve denge unsurunun her zaman bizim elimizde olduğunu da hiçbir zaman unutmamalıyız.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir