ORİGAMİ
Çocukların yanı sıra yetişkinler için de keyifli bir etkinlik olan origamiyle boş zamanlarınıza renk katabilir, çocuğunuzun el becerileri ve dikkat gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Yalnızca kağıt kullanılarak yapılabilecek origamiyle çocuğunuza, kurduğu hayalleri gerçekleştirme cesareti de kazandırabilirsiniz. Origami ayrıca stres ve kaygı yönetimi konusunda da çok faydalı. Güzel bir şeyler yarattıkça insan, her türlü stres ve kaygıdan uzak kalabiliyor.
Origami nedir?
Origami sözcüğü, Japoncada “oru” (katlama) ve “kami” (kağıt) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşan bileşik bir sözcük. “Kağıt katlama” veya “katlanmış kağıt” anlamına gelen origami, kağıt katlama işine farklı bir estetik nitelik kazandırmakta. Uzakdoğu’nun en eski el sanatlarından biri olan origamide makas veya herhangi bir yapıştırıcı kullanmaksızın kağıdı yalnızca katlayarak çeşitli formlara ulaşılmakta. Bu formlar arasında hayvan ve bitki motifleri daha yaygın. Kağıttan tuzluk, çiçek, kalemlik vb. objeler de yapılabilmekte. Origami için özel olarak üretilen origami kağıdı kullanarak birbirinden ilginç ve renkli objeleri kolayca tasarlayabilirsiniz. Origamide ülkemizde en çok at, çiçek ve kelebek motifleri ilgi görüyor. Kalp motifleri ise özel günlerde verilen hediyelere eşlik edebiliyor.
Origami kolay olduğu kadar son derece yaratıcı bir el sanatıdır. Origaminin yapılışı sırasında hayal gücü ve el becerileri birlikte gelişir. Kişinin çevresine ve doğaya karşı farkındalığını arttıran bu sanat, aynı zamanda gözlem gücü ve matematiksel düşüncenin de gelişmesine katkı sağlıyor. Kağıdın tam olarak nasıl ve ne ölçüde katlanması gerektiği üzerinde düşünen kullanıcılar, bu konular hakkındaki becerilerini geliştirme fırsatı yakalıyor. Origamide kullanılan kağıt her katlamanın ardından farklı bir şekil almakta. Bu şekiller içinde istenilen forma ulaşma çabası, kişinin çözüm üretme becerisini geliştirmesini sağlıyor. Seçilen forma göre origaminin basit veya zor bir el sanatı olduğunu söylemek mümkün. Fakat origamide uzmanlaştıkça en karmaşık formların bile aslında basit birtakım katlama adımlarından ibaret olduğu görüldüğünde bu sanata duyulan ilgi artıyor.
Bu bakımdan, origamiyle hem gözlem yeteneğinizi, hem hayal gücünüzü, hem matematiksel analiz yeteneğinizi, hem de el becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Bunların yanı sıra sabır ve kararlılık konusunda da yine, origaminin pek çok olumlu etkisinden bahsetmek mümkün. Bu konuda origamiyi, çocuğunuzda istediğiniz davranış tarzı değişikliğini gerçekleştirmek için de kullanabilirsiniz. Çocuğunuza, istediği şeylere ulaşmak için emek sarf etmesi ve sabırlı olması gerektiğini öğretmeniz için origamiden yararlanabilirsiniz. Bu sanatın aynı zamanda da sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkiye sahip olması, stres ve kaygı yönetimi konusunda size de yardımcı olabilir. Nitekim origami, Uzakdoğu’da yüzlerce yıl çeşitli ruhsal hastalıklar için tedavi şekli olarak uygulanmış. Bu sanatta kağıt katlarken, günlük stres ve kaygılarınızın parmaklarınızın arasından akıp gittiğine tanıklık edebilirsiniz ve Origamiyle yaşam alanlarınıza renk katabilirsiniz.
Origaminin Gelişim Serüveni
Origaminin ilk olarak nerede ve ne zaman başladığı bugüne kadar kesin olarak aydınlatılamadı. Kağıttan origamide yaygın kanaat, ilk olarak Çin’de ortaya çıktığı şeklinde. MÖ 2. yüzyılda Çinliler tarafından bulunan kağıdın kullanımı bu dönemde henüz yaygın değildi. Ve bu sanat, daha çok tapınaklarda süsleme amacıyla kullanılmaktaydı. Ayrıca, zengin tabakanın verdiği hediyeleri kaplamak için de origamiden yararlanılıyordu. Origaminin nasıl yayıldığı konusunda yaygın kanaat ise Budist rahiplerle yayıldığı şeklinde. Çinliler tarafından bulunduğu düşünülen bu sanata “origami” ismini ise Japonlar verdi. Kağıdın fiyatının düşmesi ve kullanımının yaygınlaşması, origaminin daha geniş kitleler tarafından uygulanmasını sağladı. Bu sanat için gereken tek şeyin kağıt olması, yaygınlaşmasını büyük ölçüde kolaylaştırdı.
Uzakdoğu’da 17. yüzyılda origami, bir tür eğlence haline geldi ve kitleselleşti. Origamiyle ilgili kitapların yazılması da ilk olarak bu dönemde gerçekleşti. Bu kitaplar, halk arasında ilgi gördü. Kitaplarda hangi formlar için ne gibi kağıt katlamaların yapılacağı ayrıntılı bir şekilde tasvir edildi. Kolay origami konusunda ilham veren bu kitaplardaki yönergelere uygun şekilde yapılan objeler, daha özgün modellerin geliştirilmesine ve kayıt altına alınmasına katkı sağladı. Budist rahiplerle Japonya’ya gelen kağıt katlama çalışmaları, kitap çevirileriyle İspanya gibi çok uzak coğrafyalara ulaşma şansı yakaladı. Bu sayede origami kağıt katlama, hemen tüm Avrupa’da tanınmaya başladı. Origami çalışmaları ile yeni formlar oluştu, farklı estetik anlayışlar şekillendi. Origamiyle ilgili kitaplar, Uzakdoğu’da 17. yüzyılda büyük ilgi görüyordu.
Origami çeşitleri nelerdir?
Origaminin çeşitleri için farklı kaynaklarda farklı sınıflandırmalar yapılsa da genel olarak üç çeşit origami olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar klasik origami, modüler (parçalı) origami ve ıslak katlama şeklinde sınıflandırılmakta. Origami çeşitleri içinde klasik origami, tek parça kağıdın katlanmasıyla yapılan origamileri ifade etmekte. Origaminin bu türü, daha çok kuş ve at gibi hayvanların yapımında tercih edilmekte. Ülkemizde de en çok klasik origaminin tercih edildiğini söyleyebiliriz. Yapımının kolay ve en sevilen hayvan formlarına elverişli olması, klasik origaminin daha fazla öne çıkmasını sağlıyor. Kolaylığının yanı sıra herhangi bir kesme ve yapıştırma işlemi içermemesi, okul öncesi kağıt katlama etkinliklerinde klasik origaminin daha fazla tercih edilmesini sağlıyor.
Origami çeşitlerinden modüler (parçalı) origami, birbirine benzeyen parçaların birleştirilmesiyle oluşmakta. Origaminin bu türü, daha çok soyut formlar ve geometrik nesnelerde tercih edilmekte. Bu türde kullanılan parçaların yerlerinin değiştirilmesiyle bile birbirinden ilginç objelere ulaşmak mümkün. Modüler origamiyle aynı zamanda 3 boyutlu tasarımlar yapmak da mümkün. 3D origami ile ilgileniyorsanız, origaminin bu türü üzerinde yoğunlaşabilirsiniz. Bu konuda uzmanlaştıkça 3D origami kolay olmanın yanı sıra daha yaratıcı gelebilir. Islak katlama ise adından da anlaşılacağı üzere, kağıda kolay şekil vermek için ıslatılmasıyla yapılan origami türüdür. Gerçeğine uygun ve doğal görünen hayvan ve eşya motifleri için daha çok ıslak katlama tercih edilmekte.
Klasik origamiyle birbirinden güzel hayvan formlarını gerçekleştirebilirsiniz
Origamiye yeni başlayanlar için klasik origami uygulamaları daha isabetlidir. Klasik origami online alanda büyük ilgi görmekte. Bu konuda dilerseniz, klasik origami Youtube videoları ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Örneğin tank origami, başlangıç aşaması için güzel bir seçim olabilir. Origami lale de yine başlangıç için denenebilir. Ya da kamikey origamiyle farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. El becerileriniz ve deneyimleriniz ilerledikçe, modüler origamiye ve ıslak katlamaya geçebilirsiniz. Evde veya ofiste kullanılmış kağıtları değerlendirmek için de origamiden yararlanabilirsiniz. Kullanılmış kağıtlar, kağıttan şekil yapma konusunda kendinizi geliştirmek için iyi bir fırsat olabilir. Aynı şekilde, origami post-it ile de yapılabilir. Post-it kullanarak masanızda küçük ve sevimli objelere yer açabilirsiniz.
Origami çocuklar arasında büyük ilgi görüyor
Origaminin gerek Uzakdoğu, gerekse Avrupa’daki serüveninde çocukların ilgisi hep çok yüksek düzeyde oldu. Bu kolay ve zevkli el sanatına çocukların gösterdiği ilgi, hayal güçlerinin büyük olmasından kaynaklanıyor olsa gerek. Kağıt katlama okul öncesi grubunda çok daha yaratıcı sonuçlar doğurabiliyor. Okul öncesi origami yapımı çocukların ebeveynleriyle keyifli vakit geçirmesi için de bir fırsat aslında. Bu gruptaki çocukları en fazla mutlu eden işlerden biri, ebeveynleriyle birlikte bir şeyler başarabilmektir. Ve tabii, bu zaman diliminde yetişkinler de kağıdın yalnızca yazıp çizmeye yaramadığını, estetik bir obje haline getirilebileceğini görebiliyor. Evde veya ofiste işi biten kağıtların nasıl birer dekoratif objeye dönüştüğünü görmek, yetişkinler için de ellerindeki fırsatları yeni bir gözle değerlendirme olanağı yaratıyor.
Origamiye çocukların ilgisi çok yüksek
Avrupa’da origaminin tarihçesi içinde 20. yüzyıl, önemli bir dönüm noktası oldu. Bu dönemden itibaren origaminin okullarda etkinlik alanında değerlendirilmesi sağlandı. Origami okul öncesi grupta olduğu kadar daha ileri yaş grupları için de son derece faydalı bir el sanatı. Okul öncesi kağıt katlama çalışmaları ile tanışan çocuklar, daha ileriki aşamalarda origamide karmaşık formları başarılı bir şekilde gerçekleştirebiliyor. İki dünya savaşının arasında kalan dönemde Avrupalı çocukların rehabilitasyonunda da yine origamiden yararlanıldı. Dahası, II. Dünya Savaşı’ndan sonra yetişkinlerin rehabilitasyonunda da yine origamiden yararlanıldı. Günümüzde pek çok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde origamiden yararlanmaya devam ediliyor.
Origamiye ilginin ülkemizde giderek artmakta olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle korona döneminde kağıttan origami konusuna yönelik ilginin epeyce arttığını söyleyebiliriz. Origami site ve online kurslara katılımlar da yine her geçen gün artıyor. Online kanallarda origamiyle ilgili kurslar, etkinlikler, sergiler düzenlenebiliyor. Origaminin eğitimi konusunda online kanallar, koronavirüs salgını nedeniyle halihazırda devam eden kısıtlamalar içinde evde çocuklarla birlikte yapılabilecek etkinlikler için iyi birer fırsat. Siz de evde origami kalemlik veya origami helikopter yaparken çocuğunuza yardımcı olabilir, birlikte geçirdiğiniz süreyi daha anlamlı hale getirebilirsiniz. Kolay kağıt katlama işlerini çocukların bu kadar sevmesi, üretim ve başarıdan aldıkları keyfi arttırması bakımından çok önemli bir fırsat. Origamiyle yapabileceğiniz objelerin sayısı sonsuzdur.
Stres ve kaygılarınızı origami ile aşabilirsiniz!
Koronavirüs salgını süresince stres ve kaygı yönetimi, dünya genelinde pek çok kesimden insanın yaşadığı zorluklar içinde üst sıralara yükseldi. Koronavirüs salgınıyla birlikte artan sağlık endişeleri başta olmak üzere ekonomik, sosyal ve diğer endişeler, stres ve kaygı yönetimini daha da önemli hale getiriyor. Korona döneminde evde geçirilen sürenin artması ve çocukların okula gidememeleri, ebeveynlerin üzerindeki sorumlulukları daha da arttırıyor. Hal böyleyken, stres ve kaygı yönetimi konusunda siz de origamiden yararlanabilirsiniz. Koronavirüs salgınını daha iyi şekilde atlatmak için origamiyi hobi olarak edinebilirsiniz. Hatta origamiden alacağınız keyif arttıkça evde renkli fotokopi kağıtları bulundurmak bile isteyebilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte yapacağınız birbirinden güzel ve ilginç objeler, bu zorlu süreci psikolojik açıdan daha sağlıklı geçirmenize katkı sağlayacaktır.